Πατρικό

Οικισμοί

Οι οικισμοί της Σκύρου

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων. Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων (210 τ.χλμ.) με πληθυσμό περίπου 3000 κατοίκων.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος (ή το Χωριό), που βρίσκεται στην ανατολική ακτή και συνδέεται με τη Λιναριά με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 11 χλμ.

Αφήνοντας τη Λιναριά και πλησιάζοντας προς το Χωριό, από την πλευρά του δρόμου ο βράχος είναι απότομος, δεν διακρίνεται ούτε ένα σπίτι, παρά μόνο στην κορυφή του διακρίνεται η πίσω όψη του αρχαίου κάστρου του Λυκομήδη. Όλο το χωριό, εκατοντάδες σπίτια, είναι συγκεντρωμένο στην άλλη πλευρά του βράχου το ένα δίπλα στο άλλο, ασφυκτικά αγκαλιασμένα λες και διαγωνίζονται ποιο θα έχει την καλύτερη θέα στο πέλαγος. Στην κορυφή του βράχου, ξεχωρίζει το μοναστήρι του Αη Γιώργη, πολιούχου του νησιού μας, κτισμένο το 1599.

Πλακόστρωτα στενά δρομάκια, που διαπερνούν όλο το χωριό, είναι κάτι που αξίζει να περιδιαβείτε για να νιώσετε την «ψυχή» του νησιού και των σκυριανών.

Σε αυτήν την βόλτα σας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το παραδοσιακό στόλισμα των σπιτιών, που πολλές νοικοκυρές αφήνουν ανοιχτά, ακριβώς για αυτό λόγο.

Άλλοι συνοικισμοί της Σκύρου, που αξίζει να επισκεφτείτε, είναι τα Μαγαζιά, το Λουτρό, οι Ασποί, το Καλίκρι, η Καλαμίτσα, ο Κάμπος, και φυσικά ο Μώλος, όπου θα βρείτε και το φιλόξενο Πατρικό.